Rib breken door hoesten

 • Abonneren
 • Aandeel

Dat laagje zorgt ervoor dat uw longvliezen makkelijke ten opzichte van elkaar kunnen bewegen als u in- en uitademt. In deze folder vindt u informatie van de fysiotherapeut over een gebroken rib en welke oefeningen u helpen bij het herstellen.

Hier ligt ook een risico van gekneusde ribben.

Home Aandoeningen gekneusde rib Gekneusde of gebroken rib. U zult merken dat de hevigste pijn na enkele dagen al wat afneemt. Wat is het Wat is een gekneusde en een gebroken rib? Bij een breuk zal er in verhouding dus vrij weinig pijn merkbaar zijn. Vraag volgen. Probeer de hoestprikkel te onderdrukken met codeine tabletjes.

Na het herstel van de ribklachten kunnen er echter nog wel pijnklachten zijn? Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Dit kan zorgen voor benauwdheid en pijn in de borstkas. Dat is een speciaal slangetje, rib breken door hoesten de borstholte. Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies.

 • Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer.
 • Zeker bij oudere mensen is de kans hierop groter.

Weet jij het antwoord?

Je kunt een rib breken, je kunt een spier scheuren, maar een flinke pijnlijke longontsteking heb je een stuk sneller. Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken overgeven.

Het skelet bestaat bij de meeste mensen uit 24 ribben. Door het ademen bewegen uw ribben immers vanzelf al de hele dag.

U kunt één of meerdere ribben gebroken hebben.

 • Breuk van het borstbeen Naast de ribben kan ook het borstbeen ook wel sternum genoemd gebroken zijn. Oorzaken Oorzaken van een gekneusde of gebroken rib Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas.
 • De pijn kan wel lang duren, zelfs tot weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer. Vaak zal de ribfractuur binnen zes weken herstellen.

De pijn neemt toe bij het ademhalen rib breken door hoesten de ribben meebewegen tijdens de ademhaling. Mijn moeder heeft 17 jaar geleden toen ze van mijn broer zwanger was haar rib gebroken. Ribfracturen komen veel voor bij patinten met osteoporose, niezen. In totaal bestaat de ribbenkast uit 24 ribben, 12 aan elke kant. Een gekneusde rib is een pijnlijk letsel en de pijn is vooral voelbaar bij hoesten, waarbij stevig niezen of hoesten soms al kan leiden tot een ribfractuur.

Wat zijn de symptomen van gekneusde ribben?

Bij een breuk kunnen scherpe botstukken schade geven aan de longen die erachter liggen. Een röntgenfoto is vaak niet nodig. Dit is vooral op hogere leeftijd zo.

Soms veroorzaakt een gebroken rib maar weinig klachten.

Het lichaam zal de ribbreuk zelf herstellen. Ook kan er enige zwelling zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval of een val op een harde ondergrond.

Als het bovenlichaam gedraaid wordt zal de gekneusde rib meer pijn doen, rib breken door hoesten. Door het doen van ademhalingsoefeningen en het ophoesten van slijm, kunt u de kans op complicaties als een longontsteking verkleinen. De hoestreflex heeft een belangrijke functie bij het schoonhouden van de luchtwegen.

Menu patienten

Koelen Meteen na het oplopen van de kneuzing ribcontusie kan de plek worden gekoeld met ijs of een ice pack. Door deze oppervlakkige ademhaling kan een longontsteking ontstaan. Breuk van het borstbeen Naast de ribben kan ook het borstbeen sternum gebroken zijn. Je hebt cookies niet geaccepteerd. Kunt u door de pijnlijke rib minder goed doorademen?

In een dergelijke situatie kan ook de borstkas instabiel worden. Echter is dit vrij lastig en heeft een ribbrace vaak hetzelfde effect, rib breken door hoesten. Heel soms ontstaan gebroken ribben door een uitzaaiing van kanker in de ribben! Bij letsel aan de ribben maken we een onderscheid tussen een gekneusde rib en een gebroken rib. Door deze pijn wordt er minder diep ademgehaald en is er een kans op het ontwikkelen van een longontsteking. Plaats reactie? Een relatief veel voorkomende ribblessure zijn gekneusde ribben?

Mogelijke behandelingen van een ribkneuzing zijn:.

Oorzaak en ontstaanswijze

Welke behandeling u krijgt, wordt bepaald door hoe ernstig de klaplong is. Home Aandoeningen gekneusde rib Gekneusde of gebroken rib. Twijfelt uw huisarts of u een klaplong heeft?

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten? Echter kan de botsplinter juist ook naar binnen drukken en daarbij een long raken. Er kan een bloeduitstorting ontstaan bij uw rib.

 • Niesje 12.12.2020 16:59

  Dit komt vooral voor bij een val op het stuur zoals bij wielrennen en mountainbiken, maar ook bij auto-ongevallen waarbij men met het borstbeen tegen het stuur klapt. Uw huisarts luistert naar uw longen.

 • Eren 14.12.2020 22:30

  Als u te veel pijn voelt om de ademhalingsoefeningen en het hoesten te doen, geeft u dit dan aan bij de arts of de verpleging.

 • Percy 19.12.2020 12:06

  Een ribbrace vindt u via de volgende link: ribbrace. Alleen bij een gebroken rib kunt u ook nog de volgende verschijnselen krijgen: de rib staat scheef uw borstkas is anders van vorm  benauwdheid krakende geluiden bij ademhalen of drukken op de ribben   Oorzaken Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas.