Studiuesit: Një seancë e shishas po aq e dëmshme sa një pako cigare

Studiuesit: Një seancë e shishas po aq e dëmshme sa një pako cigare

September 10, 2019 0 By VloraLajme

Një seancë e vetme e shisha-s mund të ketë të njëjtat efekte negative të pirjes së më shumë se një pakoje duhani, ka zbuluar një studim i ri. Ai gjithashtu zbuloi se pirja e duhanit shisha “rrit ndjeshëm” rrezikun e një personi ndaj diabetit dhe mbipeshës, Në atë që quhet studimi më i madh ndonjëherë për të eksploruar efektet e pafavorshme të pirjes së shisha-s, studiuesit nga Brighton dhe Shkolla Mjekësore Sussex zbuluan se njerëzit kanë më shumë të ngjarë të fitojnë peshë dhe të zhvillojnë diabetin e tipit 2 pas thithjes së gazrave “nargjile”, sesa duhanpirësit. Pjesëmarrësit, nga Irani, morën një pyetësor i cili hetoi historinë e tyre të pirjes së duhanit, faktorët e rrezikut kardiovaskular, ankthin dhe depresionin.

Kjo më pas u mat kundrejt rezultateve të tyre biokimike, të analizuara duke bërë teste gjaku. Rezultatet zbuluan se “obeziteti, sindroma metabolike, diabeti dhe dislipidemia ishin të lidhura pozitivisht me pirjen e nargjileve ndërsa shoqëroheshin negativisht me pirjen e cigareve”, kanë shkruar autorët.