Pse kjo kafshë është aq e ngadaltë?

Pse kjo kafshë është aq e ngadaltë?

August 30, 2019 0 By VloraLajme

Quhen dembelë dhe bëjnë gjithçka me lëvizje të ngadalta madje edhe djallëzore. Por, pse ata evoluuan për të jetuar jetën e tyre me një ritëm kaq të ngadaltë? Dembelët, pasi vetë emri i tyre tradhton, nuk kanë shumë nevojë të nxitojnë.

Në pjesën më të madhe, ata jetojnë lartë në degët e pyjeve që shtrihen në Amerikën Qendrore dhe Jug, vetëm duke zbritur në tokë për t’u mbrojtur.

Dhe jeta që jetojnë po ashtu shkon me ritme shumë të ngadalta.

Dembelët lëvizin kaq ngadalë është për shkak të disa modifikimeve të veçanta evolucionare.

Dembelët e ditëve moderne me tre gishta dhe me dy këpucë janë versione shumë më të vogla të atyre që banonin në botën parahistorike.

Dembelët e kohëve antike jetonin deri rreth 11,000 vjet më parë, duke ngrënë pemë duke qëndruar në këmbët e tyre të pasme për të arritur në gjethe.

Dieta e gjetheve është shumë e dobët në lëndë ushqyese dhe konsumimi i kalorive është shumë i ulët dhe ky është ushqimi kryesor i këtyre kafshëve.

Për shkak të kësaj ata kanë një normë metabolike shumë të ngadaltë për të përballuar këtë konsum të ulët kalorish.