At Visarion Xhuvani, i dën uar me 20 vjet bu.rg nga komunistet

At Visarion Xhuvani, i dën uar me 20 vjet bu.rg nga komunistet

May 14, 2019 0 By VloraLajme

Kadri Cakrani, At Visarion Xhuvani, Berat, 1944.
Komunistët e dënuan me 20 vjet burg më 1947, (ku vdes më 1965) At Visarion Xhuvanin, jo vetëm si krypeshkop i Kishës Autoqefale Shqiptare, por edhe senator të Parlamentit Shqiptar të parë 1920, ku padyshim spikat si njerëzit më të shquar të elitave kombëtare. Ai, si Peshkop i Beratit dhe Shqipërisë së Jugut përpunoi një strategji tejet të sofistikuar me sinodin e Kishës së Shën Gjergjit, dhe arriti në mënyrën më brilante të shpëtonte më 1944 dy Kodikët mijvjeçarë të Beratit (nga 6 të tillë që ka në botë) nga reparti gjerman, që kish në krye bizantologun nr 3 të Gjermanisë. Kjo u arrit natyrisht jo pa ideuesin e bashkpunëtorin,por dhe përgjegjës në këtë ngjarje, Qarkomandantin e Beratit, kolonel Kadri Cakranin.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor